Pomazánky od paní Zlatky Nekvasilové a Dagmar Dankové, které byly k ochutnání na letošní krajské výstavě v Rotavě

Přidán recept Věnka Jirmuse na zeleninový salát s křenem

Pomazánky od Zlatky Nekvasilové a Dagmar Dankové

Vajíčková pomazánka. 

  6 vajec natvrdo protlačit kolečkem, 200g  tvrdého sýra nastrouhat , 250g šunky také nastrouhat, cibuli, několik kys. okurek, máslo Javořické s feferonkama, tatarku, zak. smetanu, lžíci hořčice, sůl, pepř, česnek.

Nivová pomazánka.

  Nastrouhat asi 250g Nivy, 300g šunkového salámu, 3 vejce natvrdo protlačit kolečkem, pomazánkové máslo s Nivou, několik kys. okurek, cibuli nastrouhat, spojit sáčkem majolky, tatarky, pom. máslem, asi 3 kostky měkkého sýra, sůl, pepř

Celerová pomazánka.

  Půlku syrového celeru, 2 mrkve, jemně nastrouhat a pokapat citronem, 300g šunkového salámu jemně nakrájet, 3 vejce natvrdo, 4 kys. okurky, kousek červené kapie, sladkou papriku (asi lžičku), hořčici, tatarku, zak. smetanu, sůl, pepř.

Pomazánka z vepřového masa ve vlastní šťávě.

  Obsah konzervy rozmačkat, cibuli nastrouhat, kys. okurky( asi 3 kousky) jemně pokrájet, 3 vařené brambory rozmačkat, 3 vejce natvrdo protlačit kolečkem, česnek ( dle chuti), hořčici, kečup, majolka, trochu sladké papriky, sůl, pepř. 



Zeleninový salát – zelí s křenem


2 kg hlávkového zelí   2 hořčicové skleničky nastrouhaného křenu   2 velké cibule   300 dkg cukru krupice  300 ml octa – podle chuti  100 ml oleje   sůl, pepř podle chuti  250 ml zakysané smetany – i více 


Zelí cibuli nakrájíme na malé nudličky, dáme do mísy a přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a dáme rozležet do chladna do druhého dne. Podle chuti můžeme upravit. Může se i bez smetany napěchovat do sklenic a zavařit na 90˚C po dobu 20 minut. Dobrou chuť.