Pár informací o moštování a pálení

Moštárny a pálenice

Každý podzim se na nás obracejí nejen naši členové - zahrádkáři, s prosbou o pomoc při zpracování přebytku jablek. Český zahrádkářský svaz eviduje aktuální stav moštáren a palíren moštující ovoce. Většinu uváděných moštáren provozuje přímo ČZS ve svých základních organizacích, podmínkou zveřejnění je poskytování služeb členům případně i širší veřejnosti.

Seznam moštáren s jejich technickými podmínkami najdete nejen na této straně, ale i na stránkách jednotlivých územních sdružení, pokud nejsou aktuální informace uvedeny zde, informujte se přímo na příslušném územním sdružení - nejlépe telefonicky v době úředních hodin.

Aktuální informace o provozu moštáren

 Oprava údajů nebo přidání nové moštárny

Pokud jsou údaje o moštárně zastaralé nebo znáte či provozujete moštárnu, která není uvedena v následujícím seznamu, prosím, informujte nás e-mailem.

Někteří naši členové se na nás obrátili s prosbou o radu s ředěním destilátu, proto na našich stránkách najdete i drobný skript k výpočtu ředění.

Co moštárny většinou požadují?

  • Téměř každá moštárna se potýká s problémem odpadu po moštování. U většiny si musí zákazník odpad odebrat a zlikvidovat sám. Jen některé moštárny odpad zlikvidují za úplatu, nebo mají domluveno jeho zkrmování.
  • Další podmínkou bývá moštování do vlastních nádob, i když jsou některé moštárny vybaveny plničkami a korunkovacími strojky na běžné skleněné láhve od minerálek, jejich použití je nutné nejprve dohodnout s  provozovatelem moštárny.
  • Cena bývá stanovena za 1 litr moštu a  většinou bývá u každé provozovny uváděna (pohybuje se obvykle v rozmezí 3 - 6 Kč podle dalšího zpracování), méně často se setkáte s moštárnou, která účtuje cenu za kilogram zmoštovaného ovoce (to je možné přepočíst výtěžností - 1 kg jablek = cca 0,6 l moštu, podle šťavnatosti). Některé moštárny nabízejí i volný mošt (prodej moštu bez dodání jablek), nebo jeho další sterilaci, cena pak bývá výrazně vyšší.

K moštování použijte jen zdravé a dobře omyté ovoce a počítejte s tím, že výtěžnost jablečného moštu činí 0,5 až 0,7 litru z jednoho kilogramu jablek.

Moštovat samozřejmě lze, kromě jablek i  ostatní ovoce, a to většinou za účelem kvašení a dalšího pálení lihových nápojů. O provozu soukromých moštáren a pálenic a výrobě destilátů se více dozvíte na stránkách jednotlivých destilatérů.

Více se dozvíte Zde.