Prodej burčáku
Pravidla pro prodej burčáku.
Zdroj: Facebook, sepsal Marek Ištvánek, Konzultat Živnostenský úřad Hodonín, Finanční úřad Hodonín
BURČÁKOVÝ POCHOD A PRAVIDLA PRO PRODEJ BURČÁKU, VÍNA, LIHOVIN A POKRMŮ
Reaguji na vícero dotazů ze stran občanů Mutěnic ohledně prodeje burčáku, vína, lihovin a pokrmů.
1. Při prodeji burčáku a vína z vlastních hroznů je potřeba dle Vinařského zákona
č. 321/2004 a jeho novely pod číslem 26/2017 potřeba přihlásit se a registrovat
k výrobě (zemědělský podnikatel), která se podává na Ústřední kontrolní a
zkušební ústav v Oblekovicích ( ÚKZUS).
Po splnění podmínek momentálně není při prodeji potřeba EET(elektronická
evidence tržeb -od března 2018)
V případě, že prodejce nakupuje víno a burčák a prodává dál, je nutná volná
živnost Maloobchod - Velkoobchod.
2. Při prodeji piva, lihovin a pokrmů je bohužel potřeba vyřízení tzv.
ŘEMESLNÉ ČINNOSTI( Hostinská činnost) na Živnostenském úřadu v Hodoníně.
Žadatel musí splňovat podmínky odborné způsobilosti (př: vyučení v oboru kuchař
-číšník, hotelová škola atd.) - Pokud žadatel odbornou způsobilost nemá, je
potřeba ustanovit odpovědného zástupce, který je ve výše uvedeném oboru vyučený
nebo splňuje tuto podmínku ( např. díky dlouholeté praxi v oboru hostinská
činnost). Pokud má žadatel toto jako první živnost, je nutné uhradit správní
poplatek ve výši 1000,- Kč. V případě, že žadatel již vlastní nějakou živnost,
je správní poplatek 500,- Kč.
Při prodeji lihovin je navíc nutné vyřízení tzv. koncesované živnosti
"Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin". Správní poplatek
stejný jak výše uvedeno. (pozn. V případě hlášení více živností najednou je
poplatek jednotný a to 500 Kč nebo 1000 Kč za všechny živnosti).
Po splnění koncese je nutné minimálně 5 pracovních dnů před konanou akcí
nahlásit prodej lihovin na CELNÍ ÚŘAD PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ, kde v kategorii
Daně - odkaz Spotřební daně, najdete příslušný formulář - vzor.
https://www.celnisprava.cz/…/Stranky/aktualita_17_36558.aspx
Bohužel k této činnosti je nutná EET.
V případě, že se jedná o neziskovou organizaci (spolky a sdružení), a jedná se o drobnou vedlejší podnikatelskou činnost veřejně prospěšných poplatníků dle § 12 odst. 3, písmeno h) Zákona o evidenci tržeb, EET nepotřebují. Nebo nově od 15. 5. 2017 je hranicí pro posouzení povinnosti EET roční příjem do 300 000 Kč a může být menší nebo roven 5%. Viz. Metodika k aplikaci zákona o evidenci tržeb, verze 2.0 http://www.etrzby.cz/.../Metodika_k_evidenci_trzeb_v2-0.pdf Všechny spolky a sdružení musí mít ovšem výše uvedené živnosti!
Závěr a doporučení:
Bohužel díky dnešní legislativě neexistuje výjimka, abychom si mohli
pochutnat na domácích frgálech, klobásách a další spoustě kvalitních domácích
pochutinách, které dělají Moravu a jiné kouty naší země zajímavé pro širokou
veřejnost z celé ČR, ale i ze zahraničí, protože bez výše uvedených podmínek se
legálně tato činnost nemůže provádět! Bohužel k tomu nás donutilo současné
vládní uskupení. ( KDU-ČSL, ANO a ČSSD) Podle mě tak zbytečně docházíme o
zajímavost těchto ojedinělých akcí.
Proto já osobně doporučuji, kdo jen může, obětujte čas a nějakou korunu a pokud
to jde, živnosti si zajistěte. EET pokladny jsou dnes i v běžných aplikacích
zdarma přes telefon a do 48 hodin se dají tržby odeslat. Na jednorázové akce
tohoto typu se to možná i vyplatí.
Dokonce ani při akci, kde se víno a burčák nalévá tzv. za kupóny zdarma, a
sdružení nebo spolek pak vyplácí vinařům za tyto kupony peníze, jedná se
bohužel o podnikání těchto vinařů. Celní správa a úřady se na tyto kontroly dle
sdělení bohužel zaměřují. Přeji všem méně byrokracie a hodně štěstí při
prodeji.