Moštárna

V Opočně se zpracovávají jablka již od roku 1986.

 

Zahrádkáři v Opočně již dávno přemýšleli o tom, že si vybudují moštárnu. Plánů bylo mnoho. Vždy se narazilo na nějaké problémy. Bylo více návrhů, kde se moštárna vybuduje. Zvítězila  budova JZD v Podzámčí. Pršelo do ní a voda, sníh, střídající se roční období udělala své. Cena byla přijatelná a po dlouhých jednáních došlo k odkoupení domu.

Tím začala pro zahrádkáře v Opočně éra brigád, které v té době nebyly neobvyklé . Každý je bral jako svou povinnost. Hlavním otcem celé myšlenky  byl přítel Rudolf Hybner. Ve spolupráci s přítelem Josefem Paďourem, předsedou Františkem Komárkem a spoustou dalších nadšenců, byl rok 1986 první zkušební sezonou. Tehdy ještě bez čištění, sterilace a stáčení moštu do lahví. V následujícím roce se moštárna rozjela s kompletními službami. Léta byla různá. Někdy se zpracovalo 20 q jablek, jindy více. Zřejmě již nikdy nebude překonán rekord z roku 2000, kdy bylo zpracováno 253540 kg jablek. To skutečně není překlep, bylo to opravdu 250 tun.

Jak funguje opočenská moštárna nyní? Po prvních zkušenostech se nám osvědčilo přijímat jablka na mošt vždy v pondělí, středu a pátek od 15 do 17 hodin, v sobotu od 8 do 11 hod. Podmínkou je dodání lahví od minerálek o obsahu 0,7 lt. Mošt si ještě tentýž den odvezete. Za zpracování jedné lahve v roce 2018 jste zaplatili 10 Kč. Cena za zpracování se může v každém roce měnit dle současných cen energií, ceny vody a dalších cenových úprav. Na rok 2023 byla stanovena na 13 Kč za lahev a 130 Kč za 5 lt Bag in box. Jedinou nevýhodou je, že mošt nemáte ze svých jablek. Mošt je vyčištěn mechanicky. Proto v něm zůstává pektin, které naše tělo potřebuje. Po 1 až 2 měsících se začne srážet a vytvoří na dně zákal. Je to  přesně to, co najdete napsáno na plechovkách, „před upotřebením protřepat“. Pak už nezbývá nic jiného než jej nalít a připít si na zdraví.

V období  vánoc se pije ohřátý, s trochou koření  pro svařování vína a ochucený rumem, dnes nazvaný Tuzemák. Takto připravený mošt s péčí a láskou zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Důležité je, s kým jej popíjíte.

V poslední sezoně 2022 bylo zpracováno na mošt celkem 113207 kg jablek. Doufáme, že i letos kdo má možnost a chuť na jablečný mošt, jablíčka sežene a přiveze. Mošt obsahuje hodně tělu prospěšných látek a určitě je hodnotný a zdravý.

Moštárna sídlí v Podzámčí č. 345, trasu si můžete naplánovat na www.mapy.cz kliknutím na následující obrázek.

Moštárna Opočno

                                                                                                                                                                                                                                       Za moštárnu v Opočně připravil Hyjánek Radomír.