Spolková moštárna a moštování


---- MOŠTOVÁNÍ ----

MOŠTÁRNA Dolní Dobrouč

UKONČILA  MOŠTOVÁNÍ 

Těšíme se na spolupráci v další sezoně 2025

informace na tel. čísle 737 040 500


Mošt je bez chemických a konzervačních látek, sterilizovaný teplem, čištěný odstředěním, stáčený do vratných skleněných "minerálkových" lahví.

Po dohodě je možnost lisování jablek do vlastních nádob


                                                               Telefon: 737 040 500, 605 552 356 


Spolková moštárna zahrádkářů v Dolní Dobrouči slouží pěstitelům ovoce ke zpracování jejich úrody.

Moštárna za provozu nabízí:

                         - drcení ovoce (jablka, hrušky)
                         - lisování  ovocné šťávy do vlastních nádob
                         - výrobu pasterizovaného moštu, stáčeného do 0,7 l (minerálkových) lahví
                         - likvidaci výlisků z ovoce 
Jablečný mošt vyráběný v moštárně v Dolní Dobrouči je čistá přírodní jablečná šťáva získaná z jablek vypěstovaných malopěstiteli. 100% jablečná šťáva (jablečný mošt) je vyrobena tradičním postupem, který zachovává přírodní charakter nápoje. Tento bezesporu jedinečný a výjimečný nápoj je výtečný nejen zdrojem vitamínů, ovocného cukru (fruktózy), pektinů, kyselin a dalších přírodních látek, ale může se pochlubit též vysokým obsahem vlákniny, kterou poznáte podle specifické usazeniny v lahvi.

Technologie výroby. Jablka jsou ze skladovacího boxu přepravována pásovým přepravníkem do myčky, přičemž je prováděna vizuální kontrola a přebírka. Umytá jablka postupují do drtiče, který je rozemele na jablečnou drť. Tato hmota se lisuje na hydraulickém plachetkovém lisu. Vylisovaná šťáva se přečerpává do sedimentační nádrže ve které se mošt prostým usazením čistí od jablečné dřeně. Poté se šťáva odstřeďuje a v průtokovém pasteru zahřeje na 81 °C a je čerpána do stáčecí linky. Mošt se plní do lahví horký a okamžitě po naplnění se láhev uzavře korunkovým uzávěrem.

Konzumace jablečného moštu. Mošt je možné pít vychlazený, nebo teplý nápoj. V případě teplého nápoje stačí buď jen ohřát, nebo po ohřátí dochutit stejnými ingrediencemi jako svařené víno. Tímto vznikne lahodný, vonící nápoj. Pro klasické osvěžení lze pít i ředěný vodou či minerálkou.
Pro milovníky alkoholických nápojů je výborný v kombinaci s vodkou nebo whiskey.  

Skladování.  Po otevření lahve skladujte při teplotě 2-5 °C a spotřebujte do 4 dnů. Po spotřebování obsahu, láhev vypláchněte vodou. Zabráníte tím vzniku plísní a výrobci usnadníte ošetření láhve před dalším použitím.