Stručný výkladový slovník

pro mladé a začínající zahrádkáře

Hesla od písmena:

Hledat heslo:

Fytoplazmy

Fytoplazmózy - choroby vyskytující se pouze u rostlin. Jejich původci jsou taxonomicky řazeni mezi bakterie - ve skutečnosti jsou ale něčím mezi viry a bakteriemi. Jedná se o nejmenší bakterie, které ale nemají buněčnou stěnu. Další odlišností je, že je není možné kultivovat na umělých živných půdách. V rostlinách se vyskytují v sítkovicích a přenášeny mohou být pouze některými druhy hmyzu (křísci - Cicadellidae), méně často pak parazitickými rostlinami (kokotice - Cuscuta). Latentní doba je většinou velmi dlouhá, někdy i více než jeden rok. Protože přenašeči fytoplazmóz jsou většinou teplomilným hmyzem, je i výskyt těchto chorob lokalizován především v teplejších oblastech. Některé se ale vyskytují na celém našem území.

Z celkového množství asi padesáti hospodářsky významných fytoplazmóz je v našich podmínkách nejznámější a nejrozšířenější proliferace jabloně, fytoplazmová žloutenka (zelenokvětost) aster, stolbur bramboru. V posledních letech je stále častěji zaznamenán výskyt evropské žloutenky peckovin, která zejména v teplejších oblastech způsobuje velké škody hlavně na meruňkách a broskvoních, dále chřadnutí hrušně a zakrslost (metlovitost) maliníku, (více - viz. Metodiky ochrany zahradních plodin).    

Ochrana proti fytoplazmózám je obdobná jako u všech viróz a bakterióz, tzn., že přímá ochrana neexistuje a je nutné spolehnout se na preventivní opatření, kterými je v tomto případě používání zdravého rozmnožovacího materiálu, okamžitá a důsledná likvidace napadených rostlin včetně plevelných hostitelských rostlin a účinná likvidace přenašečů.  


1671

Výkladový slovník vychází z publikací Lexikon pro mladé a začínající zahrádkáře I-III a dalších zdrojů.

Slovník nyní obsahuje: 1676 hesel. Pokud vám některé heslo schází, napište nám abychom jej doplnili.

Zpět na výpis všech hesel