Degustace drobného ovoce

V posledních letech se některé ZO rozhodly pro ochutnávku drobného ovoce. Průkopníky jsou v ZO Zubří a ÚS Vsetín, kde přítel Jiří Martiš a Ing. Zbyněk Pavelka první ochutnávku pořádali v roce 2023 - psali jsme o ní ve Zpravodaji.

Aby výsledky byly porovnatelné, pokusili jsme se vypracovat neoficiální metodiku pro hodnocení, podobně jako již mnoho let degustujeme jablka a brambory. Výsledky vašich degustací prosím posílejte k zveřejnění, aby i jiné ZO mohly porovnat své výsledky.

zpět
Metodika pro degustaci angreštů

Bodové hodnocení (1 až 9 bodů) 1 = nejhorší, 9 = nejlepší, tj. minimum 9 bodů maximum 81 bodů pro odrůdu.

Plod (velikost, barva – jen pokud neodpovídá standardnímu popisu - definovat při zadání)

  1. Slupka: 1 = silná až nepříjemná při konzumu, 9 = slabá neznatelná
  2. Chuť slupky: 1 = nechutná, např. hořká či výrazně kyselá, 9 = výborná, příjemná (jen lehce nakyslá)
  3. Vzhled: 1 = nevzhledný, 9 krásný
  4. Ochmýření: 1 = silné, 9 bez chloupků
  5. Obsah semen: 1 = velký obtěžující 9= malý
  6. Chuť celková: 1 = nechutná, 9 = výborná (hodnotu započítat 2×)
  7. Kyselost: 1 = velmi kyselá nedobrá, 9 = lehce nakyslá příjemná
  8. Sladkost: 1 = neznatelná, 9 = sladká příjemná

Pokud při hodnocení použijete 5 bodovou stupnici, pak použijte následující přepočet
z 5 bodové na 9 bodovou (5 bodová × 2 - 1 = 9 bodová).

zpět