hlavička

Diskusní fórum

Diskusní fórum je otevřené - bez registrace a je částečně moderované. Na váš dotaz odpovídají přímo pracovníci ústředí, nebo zprostředkují názor odborníka v oboru, proto odpověď nepřichází bezprostředně. Na některé dotazy však odpovědět nelze, buď jsou příliš obecné a neobsahují dostatek informací pro identifikaci problému, nebo naopak velmi speciální, že na ně ani my odpověď neznáme. V každém případě doporučujeme pomocí hledání ve fóru zjistit, zda již někdo neřešil stejný problém.

Právní dotazy ve fóru zásadně neřešíme. Pro řešení právních sporů disponuje ČZS právní poradnou a to zdarma pokud se jedná o spor v ZO ČZS při zahrádkářské činnosti.

Dále pamatujte na slušnost - nevhodné dotazy, ale i odpovědi z fóra odstraňujeme.

Pokud sháníte či nabízíte zahrádku, použijte inzerci, inzertní příspěvky v diskusi budou odstraněny.

Žloutnutí listů

  <<< zpět na hlavní stranu
  < zpět

 

Autor: Jiří Kaupa 2010-06-21 11:56:223703
Dobrý den. Dokázal by mi někdo poradit, jak se zbavit (případně zmírnit následky) zřejmě nevhodného složení půdy? Jedná se o těžkou jílovitou půdu na zahrádce, v níž dochází ke žloutnutí listů na některých plodinách. Nejvíce jsou postiženy ostružiny (listy až zbělaly a prosychají, maliny, broskev postupně v pěti letech odumřela, třešeň. Mírněji jsou postiženy rybíz, jahody, ale i další plodiny. CHoroba se projevuje žloutnutím listů, postupných prosýcháním, nevyvinutím letorostů. Jak s těmito projevy bojovat? Dokáže někdo poradit? Existuje nějaké hnojivo, či přípravek, který by s touto nepříjemností dokázal pomoci? Děkuji za radu. Projevy též viz foto. Jirka

připojený obrázek:
Autor: administrátor 2010-06-23 09:12:143708
detail žloutnutí

připojený obrázek:
Autor: Ivana Kožešníková, ČZS 2010-06-23 10:24:203709
Tento typ chlorózy se vyskytuje opravdu jen na těžkých a jílovitých půdách. Bohužel její následky jsou pro rostliny zásadní a opravdu dochází až k odumření, nebo k tak těžkému poškození že rostliny následkem déle trvajícího živoření hynou.

Jedná se o poruchu ve výživě rostlin způsobenou nedostatkem Ca (vápníku) v rostlinách, který je na těchto typech půd vyvolán hlavně antagonistickým působením K+ (draslíku) a spolupůsobením vnějších podmínek (příznivé podmínky pro příjem K je vlhko). Tato situace nastává v době nejintenzivnějšího růstu, kdy přichází období relativně vlhčí a navíc chladnější. Projevy jsou patrné nejvíce na rostlinách rostoucích více let na jednom stanovišti - žlutý výhon maliníku uprostřed zelených je výhonem z loňské matečné rostliny a ty relativně pěkně zelené jsou výhony letošní, které vyrostly na novém stanovišti opodál mateřské rostliny. Chlorotický výhon má navíc zřetelněji vyvinutá plodenství u kterých sklidíte ale pouze první plody (i tak budou menší než na zelených výhonech) a ostatní zpravidla zaschnou nebo se nevyvinou. Pokud bude chloróza u výhonů ještě dále pokračovat, objeví se černé okraje listů (jakoby spálené) a listy budou ještě menší, bělejší a tenčí (papírového charakteru), budou se i více kadeřit.
Vápník podstatně ovlivňuje tvorbu a růst kořenů a zejména kořenového vlášení. Pokud je v půdě jeho dostatek a je pro rostliny i příznivá půdní reakce, vytváří se u nich bohatší kořenový systém, který zajistí vyšší příjem živin. Tento nedostatek Ca se proto u rostlin projevuje sníženou tvorbou kořenů, poruchami růstu vegetačního vrcholu a vyšším opadem květů. Fyziologický význam vápníku v rostlinných pletivech spočívá hlavně ve stabilizaci buněčných membrán a stěn buněk. Působí právě příznivě na stabilitu a integritu pletiv, což je významné hlavně u ovoce, kdy pokud je např. jeho dostatek v plodech jablek, je zajištěn pozvolný přechod do konzumní zralosti (zrání) - v opačném případě vzniká hořká pihovitost jablek. V této souvislosti je třeba připomenout, že kromě povětrnostních vlivů jsou u rostlin výrazné i odrůdové zvláštnosti. Většina moderních šlechtěných odrůd má vyšší náchylnost k výskytu těchto poruch než tomu je u starších odrůd a je velice pravděpodobné, že se to nebude týkat pouze jabloní.

Hlavním doporučením pro Vás je agrotechnikou a organickým hnojením zlepšit vlastnosti půdy. Pravidelně hnojte hnojem, kompostem, půdu zlepšujte zařazováním zeleného hnojení do osevních postupů, používejte k mulčováni rostlin rašelinu, zahradnický substrát, slámu a posečenou trávu (pozor na slimáky) a vůbec půdu obohacujte jakoukoliv dostupnou organickou hmotou - doporučuji v levém menu Kalendárium a v něm odborné články.

Nyní se dají výkyvy ve výživě nahradit a jejich následky trochu zmírnit mimokořenovou - listovou výživou. Doporučuji hlavně článek v Rukověti 2008 (v levém menu ke stažení) - Poruchy zahradních rostlin způsobené nevhodnou výživou autora Ing. Jaroslava Roda, Csc.
Rukověť zahrádkáře doporučuji v obecné rovině, najdete tu více odborných zdrojů, které se týkají Vašeho problému.


Pro lepší pochopení výše zmíněného problému je k dispozici v kalendáriu článek o příjmu vápníku a draslíku, který vysvětluje podstatné základní souvislosti.

PŘIDAT ODPOVĚĎ
Pokud váš příspěvek s tímto tématem nesouvisí, pak zde prosím neodpovídejte.
Založte si nové téma v hlavním menu.
(Nejprve vyberte tematický okruh a v něm založte téma.)

Inzertní nabídky / poptávky vkládejte do INZERCE, z tohoto fóra budou odstraněny.

Jméno
Text
připojit obrázek    jen JPG!
(max. šířka 640 px - větší obrázky budou zmenšeny)
pro přidání příspěvku zadejte kód z obrázku vlevo:
Celkem:
Dnes:
On line:
3898239
92940
7
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.