Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(../_panely/tiskova_hlavicka.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25

Warning: include(): Failed opening '../_panely/tiskova_hlavicka.php' for inclusion (include_path='.:/data/web/virtuals/98526/virtual') in /data/web/virtuals/98526/virtual/www/novinky/novinka.php on line 25
vítáme vásZahrádkaření má hluboké kořeny

Provází nás od počátků pěstování rostlin.

Již tehdy nás těšily zdra­vé porosty a kvetoucí rostliny - naznačovaly bohatou úrodu a tím větší šanci na přežití.

Dnes nám již o přežití nejde, ale radost ze zahra­dy zůstává.

Časopis Zahrádkář ČZS vydává od roku 1969 populární časopis, určený všem zahrádkářům

obr
Vítod myrtolistý v plné kráse

Loni zakoupené rostliny vítodu mohou skrývat nebezpečí

Okrasné rostliny druhu vítod myrtolistý (Polygala myrtifolia), které loni zákazníci zakoupili v maloobchodní síti řetězců Hornbach a Bauhaus mohou být zasaženy nebezpečnou bakterií Xylella fastidiosa. V případě, že jste uvedené rostliny zakoupili, kontaktujte neprodleně Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). 

Bakterie Xylella fastidiosa napadá více než 200 druhů zejména ovocných a okrasných rostlin a révu vinnou. Ohroženy jsou tak i rozšířené třešně, broskvoně, hrušně, jahodníky, duby, vrby, fíkusy, fuchsie a další.

Dodávka rostlin, u které je zatím pouze podezření na výskyt Xylella fastidiosa, doputovala do ČR již v květnu 2016 ze Španělska a obsahovala celkem 56 rostlin vítodu. Dodány byly do 14 zahradnických center v sedmi městech ČR a 11 rostlin také na Slovensko. Celkem 44 dodaných rostlin vítodu na území ČR bylo rovněž prodáno drobným pěstitelům. „Zachycena a laboratorně testována byla zatím jediná rostlina z původní dodávky, která je v tomto okamžiku ve stadiu vážného podezření na výskyt bakterie Xylella fastidiosa,“ uvádí tisková zpráva ÚKZÚZ.

Obavy z šíření této choroby a opatrnost jsou na místě i podle spolupracovníka ČZS a rostlinolékaře Petra Ackermanna, autora populární Metodiky ochrany zahradních plodin. „Situace může i nemusí být vážná. Pokud se výskyt fytokaranténní bakterie na území ČR potvrdí, je třeba se důsledně řídit nařízeními rostlinolékařské správy. Není však třeba žádné paniky, bakterie se objevila již v minulosti například v Německu a díky rychlému zákroku se šíření zabránilo," uvedl Ackermann pro ČZS. Onemocnění se podle něj projevuje žloutnutím a zasycháním listů a celkovým chřadnutím rostlin.

Rostlinolékaři v této souvislosti naléhavě žádají občany, kteří si v roce 2016 zakoupili rostliny druhu vítod myrtolistý v některém ze zahradnických center uvedených na mapce níže, aby kontaktovali Ing. Markéta Kaupe z ÚKZÚZ, telefon: +420 720 993 408, +420 235 010 322, email: marketa.kaupe@ukzuz.cz.  Inspektoři ÚKZÚZ jsou připraveni tyto rostliny zpětně od vlastníků odkoupit a testovat na přítomnost bakterie Xylella fastidiosa.

Rozšíření bakterie Xylella fastidiosa v ČR tak může mít velmi neblahý dopad i na volně rostoucí vegetaci a na soukromou a veřejnou zeleň např. v parcích a zahradách, dodává ÚKZÚZ v tiskové zprávě, jejíž celé znění si můžete přečíst ZDE.

-zj-


Další novinky - - - >
 
Nahoru
© 2011 Český zahrádkářský svaz, z.s. - Ústředí, Rokycanova 15, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Č Z S: územní sdružení, specializované organizace, odborné poradny, kalendárium, diskusní fórum, výstavy.
Časopis Zahrádkář: předplatné, inzerce, archiv.